Asam pedas daging. Asam Pedas Daging Johor [Click CC for ENGLISH SUB] in Ewant Pressure Cooker Resepi Asam Pedas Melaka Asli Video Resepi Asam Pedas Daging Please Subscribe My Channel Please Like ans Share My Fb Page https Resepi asam pedas daging tetel Asam pedas daging tetel mesti sedikit pekat, baru sedap.
Asam pedas ni ada bermacam-macam jenis. Ada Asam Pedas Kembung, Asam Pedas Pari, Asam Pedas Sotong, Asam Pedas Ayam dan banyak lagi. Asam Pedas Daging Tetel has higher acceptability in term of appearance, flavor, juiciness, and texture, thus directing to better overall acceptability. You can cook Asam pedas daging using 14 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Asam pedas daging
- It's 1/4 kg of Daging.
- It's 1 ikat of Kacang panjang.
- You need of Bumbu halus.
- You need 20 siung of Bawmer.
- You need 4 siung of Bawput.
- It's 1 ruas of Jahe.
- Prepare 1 ruas jari of Kunyit.
- Prepare 20 biji of *Cabe rawit.
- Prepare 3 sdm of Cabe giling.
- It's 1 sdm of Garam.
- It's 1 buah of Tomat.
- Prepare of Mnyak untuk menumis.
- It's 1 lmbr of Daun kunyit.
- It's 2 lembar of Daun jeruk.
Campurkan semua bahan, bumbu halus dan daging yang sudah dibersihkan, biarkan. Asam pedas (Indonesian and Malay: Asam Pedas, Minangkabau: Asam Padeh, English: Sour and Spicy) is a Minangkabau and Malay sour and spicy fish stew dish. It is from Indonesia and is popular in Malaysia. The spicy and sour fish dish is known widely in Sumatra and Malay Peninsula.
Asam pedas daging instructions
- Siapkan bahan, ini daging nya udah aq rebus sebelum nya, lalu giling bmbu halus..
- Tumis bumbu yang sudah di halus kan, hingga wangi.
- Masukan daging, d beri air ungkep hingga empuk.
- Stelah empuk masukan kacang panjang, dan biarkan kacang agak lunak lalu masukan, tomat dan siap untuk di nikmati.
Daging tetel ini biasanya mempunyai urat dan lemak dan itu, semestinya membuatkan juadah daging tetel ini bertambah lazat. Resepi yang kami bawakan ini adalah resepi asam pedas daging tetel. Sup daging sapi dengan sawi asin yang segar dan pedas. Tiga hal yang saya suka dari semangkuk hidangan berkuah nan panas yang disebut sup. Ini dia masakan khas dari propinsi Riau daratan : Asam Pedas Ikan.
Komentar
Posting Komentar